Wat maakt onze koffie Mighty?

Echt goede koffie komt niet alleen door je espresso apparaat of door de mooie verpakking. Het begint allemaal bij de koffieboeren en de koffiebrander. Samen met de boeren en de branderij draagt Mighty Mug zorg voor koffiebonen die niet alleen borg staan voor heerlijke koffie maar ook dat de boeren hun product duurzaam en voor een eerlijke prijs kunnen verkopen.

Onze koffiebonen

De basis voor de koffie blends van Mighty Mug zijn de bonen afkomstig van kleinschalige koffieplantages uit Brazilië, Colombia, Indonesië en Ethiopië. De koffiebranders van Mighty Mug hebben veel aandacht besteed aan het kiezen van de beste en meest toegewijde boeren die de mooiste koffiebonen konden leveren tegen een eerlijke prijs. Daarbij was naast de kwaliteit van de bonen (natuurlijk ontzettend belangrijk) ook het duurzaam telen een belangrijk punt.

Hoewel een goede kop koffie voor ons van levensbelang is, is het niet de bedoeling dat dit ten koste gaat van het milieu. Daarom is, bij de selectie van de koffieplantages, gelet op de mate waarin de koffieplanten duurzaam worden verbouwd. Samen met de plantagehouders wordt voortdurend gekeken naar duurzame oplossingen en worden deze plantagehouders ondersteund bij de verdere verduurzaming van hun plantage. Fairtrade en duurzaam gaan hierbij dus hand in hand.

Maar waarom de 4 verschillende landen vraag je je af? Goede vraag natuurlijk. In ieder land en iedere regio zal de koffieplant, door verschil in klimaat, hoogte en bodem, anders groeien en dus ook andere koffiebonen produceren. Door deze verschillende koffiebonen met elkaar te combineren worden de unieke smaken van Mighty Mug samengesteld.

Colombia

De plantages waarmee we in Colombia samenwerken liggen in hoger gelegen gebieden. De Arabica bonen die hier duurzaam worden verbouwd zijn van een uitzonderlijke kwaliteit. De hoogte van de plantages maakt dat er geen of veel minder bestrijdingsmiddelen hoeven te worden gebruikt. Dit geeft deze Arabica bonen hun heerlijke zachte maar toch pittige smaak. Door onze samenwerking met meerdere kleine plantages wordt kennis gedeeld en krijgen ze samen een betere prijs voor de koffiebonen.

Brazilië

De Arabica bonen uit Brazilië worden verbouwd in de regio Minas Gerais. In deze regio werken we vooral samen met beginnende koffieplantages. Deze plantages helpen we de beste kwaliteit Arabica koffiebonen te verbouwen. Dit geeft ze hogere inkomsten waarmee ze de plantages kunnen moderniseren om zodoende duurzaam te kunnen kweken. Gedurende onze samenwerking met deze plantages hebben we ze zien uitgroeien tot hoogwaardige en gezonde ondernemingen met een hart voor hele goede koffie.

Ethiopië

Na enig zoekwerk zijn we in Ethiopië uitgekomen bij enkele plantages in het Sidamo gebied. Door deze plantages samen te brengen in een coöperatie konden we ze helpen hun kosten te verlagen en nog betere zorg te dragen voor de kwaliteit van de koffiebonen. Nu, enige tijd later, vormen de Arabica koffiebonen uit Ethopie een belangrijk onderdeel in de verschillende smaken van onze Mighty Mug koffie. De komende periode zal de focus voor deze plantages liggen op een verdere duurzame groei zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen.

Indonesië

De Robusta koffiebonen van Mighty Mug komen hoofdzakelijk van plantages op Sumatra. Omdat de Robusta bonen meer moeten worden beschermt tegen insecten die deze heerlijke bonen niet kunnen weerstaan, hebben we kunnen helpen in het gebruik van natuurlijke en milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Dit is niet alleen veel beter voor de natuur, de koffiebonen krijgen hierdoor ook een veel betere smaak. Dit heeft weer tot gevolg dat de boeren een veel betere prijs kunnen bedingen voor hun koffiebonen. Wij blij met onze veel betere Robusta bonen en de boeren blij met een beter inkomen.

Branderij in Portugal

Na enig speurwerk naar de beste koffie branderij om mee samen te werken zijn we, eigenlijk bij toeval, uitgekomen bij een branderij in Portugal. Deze branderij brand al meer dan 100 jaar koffie voor de zuid europese markt. Samen met de gespecialiseerde branders en onze barista’s hebben we vervolgens de 3 blends van Mighty Mug samengesteld.

De smaken

De drie blends zijn samengesteld uit een combinatie van bonen van de verschillende plantages waar Mighty Mug mee samenwerkt.

Milano is een combinatie van 50% Robusta bonen uit Indonesië en 50% Arabica bonen uit Brazilië.

Malaga wordt gecombineerd uit arabica bonen uit Ehtiopie (75%) en robusta bonen uit Indonesië (25%)

De Manhattan blend komt uit Colombia en is een 100% arabica boon.

De koffie met een bite waarmee je de dag goed kan beginnen. Pittig en krachtig van smaak maakt de Mighty Milano de blend voor liefhebbers van een sterke espresso.
Bestel de MIGHTY MILANO
Vol van smaak met een ondertoon van chocolade is de Mighty Malaga de blend voor de echte koffie genieter. Heerlijk na een goed diner of om de dag goed te beginnen.
Bestel de MIGHTY MALAGA
Deze heerlijke blend heeft het allemaal, krachtig aroma, vol van smaak en toch een heerlijke zachte afdronk. Wil je echt de meest kwalitatieve en heerlijke koffie dan is Mighty Manhattan voor jou.
Bestel de MIGHTY MANHATTAN