Over ons

Als echte liefhebbers van koffie waren we altijd op zoek naar de beste bonen. Daarbij zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Zoveel verschillende merken en smaken, en de een nog duurder dan de ander. Wij dachten, dat moet toch beter kunnen.

Op zoek naar de beste koffie

Omdat we, naast liefhebbers van goede koffie, ook erg reislustig zijn kwamen we in Zuid Amerika bij toeval bij enkele kleine koffieplantages terecht. Daarbij waren we direct onder de indruk van wat deze koffieboeren met beperkte middelen wisten te bewerkstelligen. We dachten direct aan wat er kon gebeuren als we deze boeren zouden helpen om hun plantages nog efficiënter en duurzamer in te richten.

Gedurende deze reizen is het zaadje voor Mighty Mug gepland. Uiteraard moest er nog heel veel gebeuren maar als je echt in iets geloofd dan wordt het vele malen makkelijker om dit ook te verwezenlijken. Met een klein team van koffie enthousiasten, barista’s en onze koffiebranderij in Portugal zijn we meerdere plantages in Colombia, Brazilië, Ethiopië en Indonesië gaan bezoeken. Met een mooi aanbod aan verschillende Arabica en Robusta bonen konden we de volgende stap zetten…..de unieke blends.

Samen met een team van barista’s en onze portugese koffiebranders zijn we vervolgens heel veel verschillende combinaties van bonen gaan testen. Dit resulteerde uiteindelijk in onze 3 heerlijke Mighty smaken. We hopen natuurlijk dat je net zo enthousiast wordt van deze smaken als wij maar daarvoor moet je ze natuurlijk wel eerste even testen…
In de toekomst willen we heel graag nog meer plantages gaan bezoeken en het assortiment koffiebonen en blends verder uitbreiden. Mis je nu al een smaak die je graag terug wilt zien in onze Mighty Blends dan horen we heel graag van je.

De smaken

De drie blends zijn samengesteld uit een combinatie van bonen van de verschillende plantages waar Mighty Mug mee samenwerkt.

Milano is een combinatie van 50% Robusta bonen uit Indonesië en 50% Arabica bonen uit Brazilië.

Malaga wordt gecombineerd uit arabica bonen uit Ehtiopie (75%) en robusta bonen uit Indonesië (25%)

De Manhattan blend komt uit Colombia en is een 100% arabica boon.

De koffie met een bite waarmee je de dag goed kan beginnen. Pittig en krachtig van smaak maakt de Mighty Milano de blend voor liefhebbers van een sterke espresso.
Bestel de MIGHTY MILANO
Vol van smaak met een ondertoon van chocolade is de Mighty Malaga de blend voor de echte koffie genieter. Heerlijk na een goed diner of om de dag goed te beginnen.
Bestel de MIGHTY MALAGA
Deze heerlijke blend heeft het allemaal, krachtig aroma, vol van smaak en toch een heerlijke zachte afdronk. Wil je echt de meest kwalitatieve en heerlijke koffie dan is Mighty Manhattan voor jou.
Bestel de MIGHTY MANHATTAN

Wat betekent dit voor de koffie?

De verschillende blends van Mighty Mug zijn samengesteld uit bonen van kleinere plantages op 3 continenten. Om een betere indruk te krijgen van de unieke combinatie van verschillende bonen die de blends van Mighty Mug hun karakteristieke smaak geven, moeten we even het verschil in koffiebonen uitleggen.
Er zijn wereldwijd meer dan 60 koffie soorten. Daarvan zijn er maar drie geschikt voor consumptie. Arabica en Robusta koffie zijn het bekendst. Deze bonen worden dan ook het meest gebruikt voor de productie van koffie.

Arabica koffiebonen

De koffieplant beschermt zichzelf tegen parasieten en ziektes door het aanmaken van cafeïne. Hoe hoger het gebied, hoe minder ziektes en parasieten. De meeste Arabica planten groeien in streken rond de evenaar tussen de 1000 en 2000 meter hoog. Dit betekent dus minder cafeïne in de Arabica boon. De enorme hoogten maken de productie arbeidsintensiever en kostbaarder. De Arabica bonen zijn daarom duurder dan de Robusta

Robusta koffiebonen

De Robusta bonen groeien aan de Canephore plant. Deze plant groeit, in tegenstelling tot de Arabica plant, in lager gelegen gebieden rond de evenaar. In de lage gebieden zijn meer parasieten en ziektes. De Robusta plant maakt hierdoor meer cafeïne aan, twee keer zoveel dan de Arabica boon. Dit leidt tot de stevigere smaak. De Robusta koffiebonen worden dan ook veel gebruikt voor melkkoffies zoals cappuccino’s.
Koop je een van onze blends (of, en dat hebben we natuurlijk liever niet, ergens anders) dan zie je meestal de koffiebonen niet. Kijk eens voor de verandering naar de bonen. De Arabica en Robusta koffiebonen verschillen namelijk niet alleen van smaak, maar ook van uiterlijk. De Arabica bonen zijn iets groter en ovaal van vorm. De Robusta bonen zijn kleiner en ronder.